VEM ÄR

FREDRIK BOSON

Intresset för att bygga muskler började redan i tidig ålder. Som 13- åring började han läsa om styrka och ökning av muskelmassa eftersom hans tränare i friidrott ( fredrik var sprinter och spjutkastare) tyckte att han var för svag i benen. Så där tog det fart med styrkan. Fysträning och styrka var tidigt en stor del av träningen på alla möjliga sätt. Fredrik höll nämligen, förutom friidrott, även på med taekwondo, handboll och fotboll. Armhävningar, situps, spänsthopp mm fanns ofta med som moment i dessa idrotter.

Senare vid 16 års ålder tog styrketräningen mer och mer överhand från de andra idrotterna. Han pluggade då alltmer kost och träningstekniker för att utveckla snabbhet och explosivitet som behövdes mycket för taekwondon och friidrotten. En skada i axel satte stopp för spjutkastningen. I samband med skadan ökade vikten och muskelmassan för mycket för att fortsätta som sprinter. Det var ifrån denna tid som Fredrik alltmer började fokusera på att öka muskelmassa och att bli så stor och stark som möjligt. En blandning av styrkelyftträning, bänkpress och knäböj blandades med pumpträning på gymmet. Taekwondoträning fortsatte Fredrik med för smidighetens skull. Stretchingen från taekwondon är något han än idag använder i uppvärmningen inför benträning för både sig själv och sina kunder. En smidig muskel är enligt Fredrik och många andra kroppsbyggare även en stark muskel som lättare växer. Fredrik själv är övertygad om att stretchningen haft stor betydelse för hans benutveckling.

Sin första diet gjorde Fredrik som 18- åring 1995. Tävlingsdebut blev det 1997 med en overallvinst i juniorklasserna samt en 2:a placering i de äldre seniorklasserna. Sen snurrade det på med tävlingar i Sverige fram till 23 års ålder och som 24- åring år 2001 fick han erbjudande om att åka på sitt första EM. Väl där placerade han sig på en hedrande 4:e plats. Året därpå var han därför kvalificerad för VM där han kom på 8:e plats av 43 tävlande i klassen. Där och då fick han med sig en viktig erfarenhet av tävlingsfärgens betydelse för utseendet. I Grekland där VM gick av stapeln var det väldigt varmt och han blev grön som hulken på grund av den kemiska reaktionen med svett, värme och kroppens ph- värde. Efter avslutad tävling kom några medtävlande från ett annat land fram till honom och förklarade att missödet med färgen gjorde honom svårbedömd. Även domarna poängterade detta. Efter det började Fredrik experimentera med olika tävlingsfärger som fanns och märkte att dåvarande färger gav väldigt olika resultat från person till person. Han behövde hitta en blandning av marknadens dåvarande färger som kunde passa så många som möjligt. Under två års tid och en massa tävlande runt om i världen samt tester av olika upplägg, dieter och tävlingsfärger startades tävlingsteamet team reform (nu team one by boson).

2004 träffade Fredrik en kille som heter Luke från England. Han hade varit över i USA och visat Jan Tana (ett av de största företagen inom tävlingsfärg) en maskin som är liknande sådana man sprayar bilar med, alltså en airbrush maskin. Denna maskin gjorde att tävlingsfärgen kunde läggas på mycket lättare och jämnare men framför allt snabbare än det man då gjorde för hand. Med denna erfarenhet startade Fredrik sedan reform on site spraytan.

Något år senare var Fredrik en av de första i världen som började spraya sina tävlande med airbrushmaskin. Detta växte väldigt snabbt och Helena, en tjejkompis som även tävlade för honom åkte med och jobbade på de tävlingar som fanns runt om i Norden. Fredrik åkte även ofta utomlands för att coacha tävlande från andra länder. Han tog med maskinen och sprayade vilket medförde att fler och fler fick upp ögonen för det han gjorde. Sedan dess har spaytan blivit väldigt stort. Fredrik lämnade spraytanjobbet 2018 efter 14-15 år i branschen. Idag är det bara coachning under tävling han håller på med.

Första testdieten 1995 följt av många års praktiska tester, eget tävlande, utprovning av tävlingsfärger samt utvärderingar av kosttillskott och träningsmetoder har gjort Fredrik Boson en av de absolut mest erfarna inom branschen. Med egen erfarenhet som tävlande och med gedigna kunskaper inom både teori och praktik är han idag en av de allra mest anlitade inom kost, träning och tävlingscoachning vi har i Sverige.

Vid sidan om coaching jobbet så tränar och tävlar Fredrik återigen inom friidrotten, där han blev svensk mästare i grenen kulstötning i veteran klassen 2019. Och hoppas kunna fortsätta försvara sin titel några år till.